News
Change Region...

Discovery Press Web Benelux

Discovery

Choose Network...

Big Pacific S1

Image 1 / 10

De Grote Oceaan heet niet voor niets zo: het bestrijkt maar liefst 166 miljoen vierkante kilometer waarmee het een derde van het totale aardoppervlak inneemt. De oceaan (ook wel bekend als Stille of Pacifische Oceaan) biedt daarmee een habitat voor een verscheidenheid aan diersoorten. De natuurserie Big Pacific legt deze bijzondere wereld vast in vier prachtige afleveringen waarin de mysterieuze, amoureuze, vraatzuchtige en gewelddadige kanten worden getoond. Dit zorgt voor bijzondere beelden die op, onder en naast het water van deze machtige waterplas zijn gefilmd. Een lust voor het oog en een must om meer te leren van deze mysterieuze oceaan die wereld op zich is.

De vierdelige natuurserie bekijkt de Grote Oceaan vanuit vier gezichtspunten: violent (gewelddadig), mysterious (mysterieus), passionate (gepassioneerd) en voracious (vraatzuchtig).

Violent – zondag 17 september om 21:00 uur
Hoewel ‘pacific’ vreedzaam betekent, gaat het er allesbehalve rustig aan toe in de Grote Oceaan. Zo is te zien hoe bultruggen voor de kust van Hawaii onderling vechten om de gunst van de schaarse hoeveelheid vrouwtjes, hoe groefkopadders op een slangeneiland bij China de vogels uit de bomen grijpen en hoe de jonge krokodillen bij de Filippijnen hun eiland ontvluchten om uit de greep van hun vraatzuchtige volwassen soortgenoten te blijven. De migratie van deze kleine krokodillen is pas recent ontdekt en wordt op prachtige wijze weergegeven. Geweld in de Grote Oceaan werd op een geheel andere schaal aangericht door de mensheid. Toen de Amerikanen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog meerdere atoomproeven uitvoerden op en rond het eiland Bikini, waaronder de zware Castle Bravo-waterstofbom die al het leven verwoestte in het ooit zo vredige gebied. Ruim zestig jaar later kijken duikers hoe de natuur er nu voorstaat. De krater van 2 kilometer omtrek is op de zeebodem nog zichtbaar, maar is er ook weer zeeleven te zien na al dit geweld?

Mysterious – zondag 24 september om 21:00 uur
De Grote Oceaan kent vreemde kostgangers. Van lichtgevende inktvissen tot mysterieuze diersoorten die soms al leefden ver voor de dinosauriërs. Zoals de Atlantische degenkrab die ook al 450 miljoen jaar geleden rondzwom. Ook de nautilus pompilius overleefde de vijf grote massa-extincties op aarde. Dit kleine weekdier met zijn kromme schelp weet op fascinerende wijze door het water te zwemmen als een mini-duikboot. Imponerend zijn ook de artistieke en volledig symmetrische patronen die op de zeebodem voor de kust van Japan werden gevonden. Pas sinds 2011 weten we welke kunstenaar verantwoordelijk is voor deze onderzeese zandcirkels: de witgevlekte kogelvis. Hij maakt dit bouwwerk om een liefdespartner aan te trekken en om het fijne zand waarin de eitjes worden gelegd te beschermen tegen de zeestroming. Een volle week is hij bezig met het bouwen van dit prachtige zeenest dat twintig keer zijn eigen lengte bedraagt en de beelden ervan zijn werkelijk spectaculair om te zien.

Passionate – zondag 1 oktober om 21:00 uur
De Pacific zit vol passie. Van de grote witte haai tot de kleine platworm – allemaal moeten ze in de grote oceaan op zoek naar hun ideale liefdespartner. En allemaal kennen ze hun eigen bijzondere paringsrituelen. Zo neemt de zeeotter het woord ‘kopkluiven’ wel erg letterlijk en ook vrouwelijke haaien komen er doorgaans niet zonder littekens aan hun gezicht vanaf. Spectaculair is de massale voortplanting van de paalworm: één keer per jaar op precies dezelfde dag stoten alle wormen hun mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen af die vervolgens in een wilde dans op zoek gaan naar elkaar. Een van de uniekste voortplantingen vindt plaats bij zeepaardjes. In tegenstelling tot de meeste dieren is bij zeepaardjes het mannetje degene die het nageslacht draagt en ter wereld brengt, tot wel 700 per zwangerschap. Ook de nooit eerder vertoonde beelden van de zogeheten Grunion Run zijn spectaculair. Met gevaar voor eigen leven laten deze vissen zich aanspoelen op het strand om daar onder de bedreiging van hongerige roofdieren hun eieren in het zand te leggen. 

Voracious – zondag 8 oktober om 21:00 uur
Waar geleefd wordt, moet worden gegeten. Dus ook in de Grote Oceaan is de zoektocht naar voedsel van levensbelang. Zeker voor de 30 meter lange blauwe vinvis die zijn enorme lijf voedt door dagelijks zo’n 40 miljoen aan krill naar binnen te werken. Waar de blauwe vinvis, net als de walvishaai, alleen maar zijn mond hoeft open te zetten, moeten andere dieren met slimmere jaagtechnieken komen. Zo misleidt de vrolijk gekleurde koraalduivel zijn omstanders met zijn vriendelijke uiterlijk, maar blijkt hij ondertussen een van de succesvolste jagers van de oceaan te zijn die alle jonge vissen opeet die hij kan krijgen. De zee-egel doet zich op zijn beurt te goed aan de meterslange bomen van zeewier die groeien in de oceaan en die zo belangrijk zijn om de CO2 te zuiveren. Gelukkig worden de zee-egels weer gereguleerd door de zeeotter die er wel 1500 op een dag kan eten. Het is eten of gegeten worden in de Grote Oceaan en voor de natuur van groot belang dat deze cyclus mooi in balans is.