News
Change Region...

Discovery Press Web Benelux

Discovery

Choose Network...

Darkness

Image 1 / 10

De donkere dagen rond Kerst kunnen knus en gezellig zijn. Maar wat als je zes dagen achtereen in de absolute duisternis moet doorbrengen en daarin ook nog moet zien te overleven? Dat is de inzet van de ultieme survivaltest Darkness die te zien is op 21 december – de langste nacht van het jaar – en 28 december. In beide afleveringen laten drie survivalexperts zich na elkaar droppen in een grot diep onder de grond, zonder enige vorm van licht. Hun opdracht is om de uitgang te vinden binnen zes dagen. Zelfs voor de ervaren survivalexperts is dit iets wat ze niet eerder meegemaakt hebben. Ze zien letterlijk geen hand voor ogen en weten op een gegeven moment niet meer of het dag of nacht is. Daarmee is het niet alleen een fysiek zware opgave maar ook mentaal. Want wanneer ga je slapen? En hoe word je wakker na een droom als alles om je heen zwart blijft? Maar ook: hoe vind je in hemelsnaam eten en water in een grot waarbij je ook nog eens niks ziet? En hoe vind je de anderen zodat je samen kunt werken en niet helemaal gek wordt in je eentje in de totale desoriënterende duisternis. De deelnemers worden gevolgd door een camerateam dat beschikking heeft over nachtkijkers en infraroodcamera’s. De kijker kan dus alles zien, terwijl de deelnemers letterlijk in het duister tasten. 

In de eerste aflevering worden drie durfallen gevolgd die de uitgang moeten vinden in een oude zilvermijn in de Mojavi-woestijn. De 75 meter diepe mijn werd in de Koude Oorlog omgebouwd tot nucleaire schuilkelder en bevat nog achtergelaten voedselvoorraden, maar daarmee ook flink veel ratten. Het is een wirwar van gangen en de uitgang ligt op vier kilometer vanaf de plek waar ze de grot in gaan. Hoe gaan ze die ooit vinden? Na twee volle dagen in de duisternis is Bambi Tran, de enige vrouw van het gezelschap, totaal gedesoriënteerd en dreigt ze het noodsignaal te bellen om gered te worden. Ook ex-marinier J.R. Philips heeft het zwaar. Hij heeft voor flink wat hete vuren gestaan in zijn leven, maar deze totale duisternis is voor hem ook iets nieuws en heftigs. Hetzelfde geldt voor ingenieur Bill Sherman die zijn honger stilt met het eten van krekels die hij vangt met wat ducttape. Het zou helpen als de drie samen kunnen optrekken. Maar dan moeten ze elkaar wel eerst zien te vinden.

In de tweede aflevering worden drie andere deelnemers op verschillende ingangen gedropt in een enorm gangenstelsel onder de Ozark Mountains, een gebergte in Missouri. De grot met een oppervlakte van bijna 50 vierkante kilometer loopt elk jaar onder water, waardoor er in de loop der eeuwen gevaarlijke stalactieten zijn gevormd. Ook is de warme en vochtige grot een magneet voor vleermuizen, wolfspinnen en slangen. De mannen staan er in het begin volledig alleen voor en zijn meer dan twee kilometer van elkaar verwijderd als ze elk aan hun avontuur beginnen. Jeff Tucker is een voormalige bomtechnicus en ex-brandweerman en ziet deze uitdaging als een ode aan zijn pas overleden vader van wie hij veel survivalkennis geleerd heeft. Jac Stallings is een voormalige Green Beret die vooral zichzelf wil testen. Brandon Lee is ook een ex-soldaat en ex-brandweerman en wil met dit avontuur aan zijn vijf kinderen tonen dat je alles kunt bereiken in het leven als je je geest ertoe zet. Maar dan moet hij eerst zelf zien te zorgen dat zijn geest niet gek wordt in deze totale duisternis. De drie mannen zijn allemaal wel wat gewend, maar gaan nu toch ook dingen meemaken die voor hen erg extreem en beangstigend zijn.